Proočkovanost na sezónní chřipku a důvody odmítání očkování u zdravotních sester - Rodová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá hodnocením proočkovanosti proti sezónní chřipce u zdravotních sester, jejich názory a důvody odmítání očkování proti chřipce. Práce je rozdělena na dvě základní části, část teoretickou a část praktickou.V kapitolách teoretické části byly zpracovány poznatky o epidemiologii, historii chřipky, původci, léčbě a možnostech prevence chřipkového onemocnění. Déle jsem se v teoretické části zabývala očkováním proti tomuto onemocnění. Ke zpracování byly použity monografické publikace, lékařské články z odborných časopisů a elektronické zdroje. Ve výzkumné části jsem zkoumala, jak respondenti chápou chřipku jako nemoc. Zda považují toto onemocnění za závažné, či nikoliv. Dále mě také zajímal názor zdravotních sester na očkování proti sezónní chřipce, vzhledem k tomu, že jde o skupinu osob, která si je vědoma případných rizik tohoto onemocnění. Cílem práce je rozbor důvodů, které vedou k nízké proočkovanosti této skupiny a zjištění, jak proočkovanost zvýšit. V bakalářské práci jsem si stanovila 3 cíle. Prvním cílem bylo provést průzkum proočkovanosti proti sezónní chřipce u zdravotních sester v Nemocnici Písek a ambulantních pracovištích praktických lékařů v Písku. Druhým cílem bylo zjistit a analyzovat důvody neproočkovanosti proti sezónní chřipce u zdravotních sester a třetím cílem bylo zjistit a analyzovat důvody, které zdravotní sestry vedou k očkování proti sezónní chřipce. K získání dat byla použita metoda kvantitativního výzkumu pomocí anonymního dotazníkového šetření. Celkem bylo rozdáno 140 dotazníků. Konečný počet pro zpracování dat tvořil 106 dotazníků. Data, která byla získaná dotazníkovým průzkumem, byla vyhodnocena pomocí grafů a tabulek. Cílem praktické části bylo zjistit proočkovanost chřipky u zdravotních sester v Nemocnici Písek a ambulancích praktických lékařů v Písku. Výzkumu předcházel předvýzkum k ověření vhodnosti zvolené metody sběru dat. Sběr dat se uskutečnil formou dotazníku. Tento dotazník byl zcela anonymní a byl tvořen z 18 otázek. Tyto otázky byly zaměřeny na problematiku proočkovanosti na sezónní chřipku u zdravotních sester. Také jsem zjišťovala nejpodstatnější důvody zdravotních sester, které je vedly k rozhodnutí se neočkovat proti sezónní chřipce. V souvislosti s prací jsem stanovila 2 hypotézy a 1 výzkumnou otázku. Ty jsem na základě vyhodnocení šetření potvrdila nebo vyvrátila. První hypotézou jsem zjišťovala, zda proočkovanost u zdravotních sester na sezónní chřipku je vyšší než v běžné populaci. Tato hypotéza se mi potvrdila. V druhé hypotéze jsem se zabývala, zda zdravotní sestry pracující v Nemocnici Písek nemají zájem o očkování proti sezónní chřipce oproti sestrám v ambulantních pracovištích. Tato hypotéza se nepotvrdila, z důvodu malého souboru zdravotních sester. Výsledky šetření ukázaly, že nejčastější důvod neočkování u respondentů je nedůvěra v účinky očkování proti sezónní chřipce. Z toho vyplývá i to, že většina respondentů nevnímá chřipku jako závažné onemocnění. Ráda bych proto touto prací zdůraznila význam informací, které mohou zdravotním sestrám pomoci zvážit rizika chřipkového onemocnění a motivovat je k využití očkování. Očkování je důležitým prostředkem prevence před chřipkovými viry, zvláště pro rizikové skupiny obyvatel. Dále z výsledků výzkumu vyplývá, že zdravotní sestry podceňují očkování a většina z nich nebyla nikdy proti tomuto onemocnění očkována. Přesto je podle výsledků informovanost u zdravotních sester dobrá a jsou si vědomy rizik, která toto onemocnění přináší. Očkování proti chřipce je stejně jako očkování všeobecně, v naší společnosti stále diskutovaným tématem. Předcházení chřipky vakcinací u zdravotnických sester zmírňuje dopady chřipkového onemocnění, zvláště pak u rizikových skupin, jimiž klienti v nemocničních zařízeních bezpochyby jsou. Často si lidé pletou chřipku s lehčím nachlazením respiračního traktu. Chřipka se v pracovních kolektivech šíří velice rychle. To poté přináší řadu komplikací.
Seasonal influenza vaccination and reasons for vaccination refusal among nurses
Keywords: Chřipka; očkování; očkovací látka; prevence; zdravotní sestry; Flu; vaccination; prevention; nurse