Zhodnocení kvality ošetření nejčastějších úrazů na lékařské službě první pomoci - Levko, Marina (Jihočeská univerzita, 2016)
Teoretická část této práce se zabývá lékařskou službou první pomoci, jejím aktuálním postavením v České republice se zaměřením na pokrytí Jihočeského kraje. Mimo jiné zde popisuji rozdíl mezi ZZS a LSPP, jelikož pacienti často tyto dva pojmy zaměňují. Rovněž se v teoretické části práce zaměřuji na problematiku úrazů. Nejvíce ohroženi úrazy jsou děti a dospívající. Proto zde popisuji problematiku dětského věku v přednemocniční péči. Zároveň uvádím obecné poznatky o úrazu, výčet nejčastějších druhů úrazů, jejich diagnostiku a přednemocniční péči. Cílem mé práce bylo zjistit počty nejčastějších úrazů dětí na třech pracovištích lékařské služby první pomoci v Jihočeském kraji a zhodnotit kvalitu jejich ošetření. Tyto cíle jsem se snažila splnit prostřednictvím sběru dat na třech pracovištích LSPP v Jihočeském kraji v letech 2013-2014. Výzkum byl prováděn kvantitativní i kvalitativní analýzou dat. Z dostupné dokumentace na LSPP jsem retrospektivně zjišťovala celkový počet pacientů ošetřených na LSPP Z těchto získaných údajů jsem dále separovala počty ošetřených dětí s úrazy za rok 2013 a 2014. Všechna zjištěna data jsou zpracována do tabulek pro jejich větší přehlednost. Kvalitativní forma výzkumu probíhala metodou analýzy kazuistik. Rozborem kazuistik jsem zjišťovala, jaké byly v letech 2013 a 2014 nejčastější dětské úrazy ošetřené na LSPP, jejich diagnózu a postup ošetření jednotlivých dětských pacientů. Pro práci jsem si stanovila dvě výzkumné otázky. Jaké jsou nejčastější úrazy ošetřené na pracovištích lékařské služby první pomoci a jaký je způsob ošetření těchto úrazů a zda odpovídá postupům lege artis. Pro lepší orientaci jsou zjištěné údaje o nejčastějších dětských úrazech ošetřených na LSPP zaznamenány do grafů. Po vyhodnocení výsledků jsem zjistila, že nejčastějším ošetřovaným úrazem u dětí na všech třech zkoumaných LSPP v letech 2013- 2014 bylo poranění o ostrý předmět, dále pád či tupý náraz do předmětu a popáleniny I. a II. stupně. Tyto výsledky se shodují i s výsledky prezentovanými v jiným studiích zabývajících se nejčastějšími dětskými úrazy. Z rozboru kazuistik vyplývá, že na všech třech LSPP ošetřují nejčastější druhy lehkého poranění shodným způsobem, v porovnání s odbornou literaturou se ve všech případech jednalo o správný postup při ošetření dětského pacienta. V případech, kdy se jednalo o úraz neřešitelný na LSPP z důvodu vyžadování laboratorních nebo zobrazovacích vyšetření, která na LSPP nejsou dostupná, byla pacientovi volána ZZS nebo byl pacient směrován na jiné odborné pracoviště, aby bylo provedeno bezpečné a lege artis určení nebo vyloučení příčin obtíží. Při hodnocení kvality ošetření jsem se také zaměřila na hodnocení vedení lékařské dokumentace, kterou na LSPP představuje kniha denních záznamů. Na LSPP 1 a 2 jsem se setkala s vážným pochybením při vedení této povinné dokumentace. Tato pochybení byla zaznamenána pouze u kazuistik zabývajících se ošetřením dospělých. Při hodnocení kvality ošetření u dětských pacientů jsem se s žádnou chybně nebo nedostatečně vyplněnou dokumentací nesetkala. Pro lepší přehlednost a sjednocenou formu zápisu by bylo adekvátní vést elektronickou dokumentaci na všech třech LSPP. Zde však narážíme na finanční zajištění pohotovostních služeb. V ČR dosud není institucionalizovaná podoba LSPP, její činnost ani síť LSPP není určena žádnou právní normou. Pokud by byla sjednocena činnost, poskytování, dostupnost a finanční zabezpečení LSPP, mělo by to pozitivní dopad i na pacienty, pro které je tato zdravotní služba určená.
Quality evaluation of the treatment of the most common injuries in medical first aid
Keywords: Anatomické rozdíly u dětí a dospělých; kvalita ošetření; lékařská dokumentace; lékařská služba první pomoci; ošetření úrazů; pády; popáleniny; primární a sekundární vyšetření; přednemocniční péče; řezné rány; síť ordinací v Jihočeském kraji; úrazová rizika u dětí; Anatomic differences between children and adults; quality of treatment; medical documentation; first aid services; treatment of trauma; falls; termic burns; primary and secondary medical examination; prehospital care; cuts; health care clinics in South region; children accident risk