Porovnání kresebného projevu dětí staršího školního věku ve waldorfské a tradiční základní škole - Grögerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce si dává za cíl blíže porovnat kresebný projev u dětí na dvou odlišných výchovně-vzdělávacích institucích, na škole tzv. běžné a na škole waldorfské. První oddíl teoretické části se blíže zabývá specifiky a odlišnostmi waldorfské pedagogiky v porovnání s tradičním školským systémem. V druhém oddílu je nastíněn vývoj kresebného projevu u dětí, s užším zaměřením na II. stupeň ZŠ. Praktická část analyzuje soubor 82 kreseb lidské postavy a dotazníkových psychologických testů získaných od dětí 6. a 9. tříd obou typů škol. Cílem práce je postihnout případné odlišnosti v tvořivém přístupu dětí obou typů školství k zadaným tématům.
Comparing the Art Work of Pupils at the Second Level Common School and the Waldorf School
Keywords: waldorfská pedagogika; waldorfská škola; kresebný projev dětí; tvořivost; Waldorf Pedagogy; Waldorf School; Art Work of Children; Creativity