Rizika a ochrana sester pracujících v oblastech akutní péče - Hrazdírová, Radka (Jihočeská univerzita, 2009)
Abstrakt Rizika a ochrana sester pracujících v oblastech akutní péče Sestry jsou na pracovištích akutní péče vystaveny zvýšenému riziku. Riziku poranění, úrazu, infekce ale také vysokému stresu. Velká zátěž spočívá v poskytování akutní péče klientům s minimální anamnézou a prakticky bez výsledků vyšetření. Sestry jsou vystaveny pracovnímu stresu, stresu z mezilidských vztahů, přetížení a směnnosti. Stres při výkonu povolání zvyšuje již přítomná rizika poranění, úrazu i infekce. Při své práci jsou sestry povinné dodržovat pravidla bezpečnosti práce, které jsou prezentované na školení bezpečnosti práce, ve směrnicích a standardech. Znalost těchto předpisů je povinností každé sestry. Součástí směrnic je používání ochranných pomůcek při práci a ochranná opatření před úrazem a poraněním. Nedodržováním těchto nařízení se sestry ohrožují jak na zdraví, tak na životě. Případné poranění, úraz podléhá hlášení pracovního úrazu, které má své výhody i nevýhody. V šetření jsme se zaměřili na kardiochirurgickou jednotku intenzivní péče, anesteziologicko - resuscitační oddělení a operační sály. Oslovili jsme šest respondentů, pro kvalitativní šetření. Bylo zvoleno pět cílů. C1: Zjistit informovanost sester o pravidlech bezpečnosti práce. C2: Zjistit zda je souvislost mezi věkem sestry a vědomím rizika práce v oblasti akutní péče. C3: Zjistit, zda se účinně chrání při výkonu povolání. C4: Zjistit, jak stres ovlivňuje práci sester v rizikovém prostředí. C5: Zjistit, zda při poranění, úrazu, infekci je dodržován postup dle pravidel bezpečnosti práce. Cíle byly splněny. Z analýzy nestandardizovaných rozhovorů vyplynuly čtyři hypotézy. H1: Sestry jsou vnímáním rizika při práci nejvíce ovlivňovány v produktivním věku. H2: Sestry považují za osobní ochranu při práci pouze rukavice a ústenku. H3: Dlouhodobější pracovní stres vede u sester k psychosomatickým potížím. H4: Zbytečně zdlouhavý postup při hlášení pracovního úrazu svádí sestry k zamlčení této skutečnosti. Z výsledků vyplynulo, že pravidla bezpečnosti práce sestry znají. Ochranné pomůcky používají v omezeném rozsahu. Riziko nejvíce vnímají sestry v produktivním věku a sestry s malými dětmi. Stres při práci neovlivňuje pracovní výkon sester, ale jednoznačně přispívá k poranění a úrazu. Postup hlášení pracovního úrazu je sestrami vnímán jako zdlouhavý a je z tohoto důvodu často nedodržován.
Risks and Protection of Nurses Working in Acute Care Department
Keywords: Školení bezpečnosti práce; infekce; pracovní úraz; riziko; ochranné pomůcky; stres; interpersonální vztahy; Safety training; infektion; work injury; risk; protective working means; stres; human relationships