Licí hmota a její užití v moderním keramickém design ( prakticko teoretická práce) - Dvořáková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce se zabývá designem produktu v malosériové výrobě, jehož výrazovým prostředkem je keramická licí hmota. Cílem je prozkoumat tvář designu užitého umění v průběhu 1. poloviny 20. století.Teoretická práce se sestává z několika částí. Na začátku práce stručně popisuji vznik výtvarných směrů zabývajících se keramickou výrobou. Následuje seznámení s teorií techniky lití, jejím vznikem a využití nových technologií licí masy v průmyslu. V teoretické části se zaměřuji na design keramiky, čímž se zabývám i v praktické části. Mým úkolem je zpracovat design čajové konvice, která bude vytvořena, již výše zmiňovanou, technikou lití. Klíčová slova: design keramiky, technika lití
Casting compound and its use in modern ceramic design (practically theoretical work)
Keywords: design keramiky; technika lití; malosériová výroba; ceramic design; casting compound ceramic; small series production