Vliv organizace ošetřovatelské péče na spokojenost sester - Voleníková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Organizace ošetřovatelské péče a systémy poskytované ošetřovatelské péče jsou rozhodující činitelé pro poskytování kvalitní péče a spokojenosti sester. Předkládaná bakalářská práce se této aktuální problematice věnuje v teoretické i praktické rovině. V teoretické části vysvětluje, jakými systémy se může ošetřovatelská péče organizovat a které faktory nejvíce ovlivňují spokojenost sestry. V praktické části zkoumá systémy ošetřovatelské péče a jejich vliv na spokojenost sester.Výzkumné šetření bylo prováděno metodou kvantitativního výzkumu a sběrem dat ? dotazníkem. Byly stanoveny dva cíle.Cíl 1 Zjistit, jaký systém organizace ošetřovatelské péče sestry nejvíce využívají. Cíl 2 Zjistit, jak systém ošetřovatelské péče ovlivňuje spokojenost sester s pracovními podmínkami. Pro upřesnění cíle jsme formulovali tři hypotézy. Hypotéza 1 Sestry pracující v nemocničním zařízení využívají převážně skupinový systém péče, byla potvrzena. Téměř 75% respondentů pracuje skupinovým systémem (na standardních odděleních i na odděleních intenzivní péče). Hypotéza 2 Zavedený systém poskytované ošetřovatelské péče ovlivňuje pracovní spokojenost sester, byla potvrzena. Celkově jsou více spokojeni respondenti pracující kombinací systémů (88,9%). Velké názorové rozdíly respondentů pracujících funkčním systémem ukázaly na nespokojenost sester využívajících tento systémem (spokojeno bylo 80% respondentů a nespokojeno 20%). Dílčí indikátory spokojenosti výsledky podpořily. Hypotéza 3 Sestry pracující na standardním oddělení jsou více spokojené s organizací péče než sestry pracující na oddělení intenzivní péče (ARO/JIP), byla potvrzena. Celkově více spokojené s organizací ošetřovatelské péče a podmínkami k práci byli respondenti ze standardních oddělení (80,7 %) na rozdíl od respondentů pracujících na oddělení intenzivní péče, kteří vyjádřili nespokojenost v 9,3%. Spokojenost sester ze standardních oddělení podpořila také převaha dílčích indikátorů spokojenosti s organizací práce a pracovních podmínek. Výsledky výzkumu budou následně předloženy KZ ? MN (Krajská zdravotní a.s. ? Masarykova nemocnice, o. z.) v Ústí nad Labem, jako možný příspěvek k zlepšení kvality péče prostřednictvím zvyšování spokojenosti sester. Vedoucím pracovníkům organizace navrhnu doporučení pro praxi, která vzešla z výzkumného šetření (tabulka 26). Výsledky výzkumného šetření poukázaly na skutečnost, že je třeba sledovat organizaci a podmínky práce sester a systémy, kterými se ošetřovatelská péče poskytuje, protože na některých odděleních se stále organizuje péče pomocí dnes již nevhodného a zastaralého funkčního systému. Výzkumné šetření prezentovalo výsledky vlivu organizace ošetřovatelské péče na spokojenost sester. Dalším námětem zkoumání by mohla být příčina fluktuace sester na různých odděleních. Navrhované šetření by mohlo pomoci odhalit příčiny spokojenosti-nespokojenosti sester s organizací práce.
Organization of nursing care as determinant of job satisfaction among hospitál nurses
Keywords: Ošetřovatelství; ošetřovatelský personál; ošetřovatelské kompetence; organizace péče; systémy ošetřovatelské péče; pracovní spokojenost; Nursing; Nursing personell; Nursing competence; Organization of nursing care; Systems of nursing care; Satisfaction of job