Měření vertikálního zatížení pod jednotlivými nápravami vybrané zemědělské techniky - Tkadlec, Jakub (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce bylo vytvoření databáze parametrů vybrané zemědělské techniky využitelné pro počítačové simulace utužení půdy zapříčiněné pojezdem zemědělské techniky po pozemku. Především se jednalo o vertikální zatížení pod jednotlivými nápravami, celkovou hmotnost, používané pneumatiky a jiné parametry charakterizující vybranou techniku. Jednalo se o techniku vybranou ve dvou podnicích v blízkosti Milevska a Sedlčan. Mezi energetické tahové prostředky byly zařazeny traktory značky Massey Ferguson a Steyer, ke kterým byla konfigurována rozmetadla chlévského hnoje, shrnovače píce, návěsy a svinovací sběrací lisy. V teoretické části bakalářské práce je uvedena charakteristika a popis vybrané techniky. U každého stroje jsou popsány technické parametry a jejich využití v podniku. Ke strojům jsou přiřazeny fotografie pro jejich ukázku. V praktické části bakalářské práce je proveden zápis naměřených výsledků do tabulek. V těchto tabulkách je i přepočet naměřených hodnot v přepočtu na procentuální podíl každé z náprav celé soupravy a dále porovnání zjištěných hodnot z výrobního štítku stroje s naměřenými hodnotami. Dále je v praktické části uvedeno rozdělení strojů dle podniku, ve kterém měření probíhalo a v jakém sledu. Je přiložen i podrobný popis strojů s konkrétní výbavou v podnicích a popis vertikálního zatížení jednotlivých náprav a hodnoty celkové hmotnosti celé soupravy vybraného stroje v konfiguraci s energetickým tahovým prostředkem.
Measurement of vertical load under individual axles of selected agricultural machinery
Keywords: Zemědělská technika; hmotnost; zatížení; rozložení hmotnosti souprav; Agricultural machinery; weight; load; weight distribution