Využití příběhu k rozvoji prosociálních činností v mateřské škole - Strejčková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na podporu prosociálního chování u dětí předškolního věku. Práce si klade za cíl poukázat na možnosti rozvíjení prosociálního chování a jednání předškolních dětí za použití prosociálního příběhu. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se bude zabývat prosociálním chováním, socializací a morálním vývojem předškolního dítěte, charakteristikou současného pojetí předškolního vzdělávání s ohledem na prosociální chování, charakteristikou vývojových zvláštností předškolního dítěte v souvislosti se socializací dítěte s osvojováním dovedností směřujících k podpoře prosociálního chování a jednání a činnostmi podporujícími prosociální chování a sociální dovednosti dětí v předškolním věku. V druhé praktické části bude vytvořen příběh s prosociální tématikou, na jehož podkladě bude sestaven tematický plán. Jednotlivé části tematického plán budou ověřeny v praxi a následně reflektovány s ohlédnutím na konkrétní vzdělávací výstupy pro dítě. Následná evaluace bude realizována za použití metody pozorování, rozhovoru a analýzy edukačních materiálů.
Development of prosocial activities in kindergarten through story
Keywords: prosociální chování; socializace; morální vývoj; příběh; tematický plán; prosocial behaviour; socialization; moral development; story; thematic plan