Paměťové instituce Jihočeského kraje, Horního Rakouska a Dolního Bavorska a česko-německá problematika v letech 1990-2013 - Koštelová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá paměťovými institucemi Jihočeského kraje, Horního Rakouska a Dolního Bavorska. Hlavním cílem je zmapování a následné porovnání vybraných časových výstav, které byly realizovány v letech 1990-2013 a svými projekty charakterizovaly problematiku česko-německého soužití. Následná analýza pramenů a literatury povede k pojmenování klíčových témat česko-německých vztahů, jimž je paměťovými institucemi věnována pozornost. Dále také povede k charakteristice jejich proměn ve sledovaném období a rovněž zhodnocení jejich vlivu při konstrukci společné historické paměti.
Memory institutions of South Bohemia, Upper Austria and Lower Bavaria and Czech-German relations in years 19902013
Keywords: paměťové instituce; muzejnictví; výstavnictví; kolektivní paměť; obraz druhého; Jihočeský kraj; Dolní Bavorsko; Horní Rakousko; memory institutions; museology; exhibition activities; collective memory; image of the other; South Bohemia; Lower Bavaria; Upper Austria