Diagnostika a léčba polyrezistentních druhů bakterií v Nemocnici Havlíčkův Brod - Kostková, Monika (Jihočeská univerzita, 2022)
Antibiotická rezistence je problémem nejen u nás, ale i ve světě. Stále více narůstá výskyt polyrezistentních druhů bakterií, které způsobují závažné a těžko léčitelné infekce. Tato problematika má dopady jak na zdravotní stav pacientů, tak na náklady zdravotní péče. Praktická část mé bakalářské práce byla prováděna v Laboratoři klinické mikrobiologické Nemocnice Havlíčkův Brod (ONHB). Vzorky byly odebírány z ONHB, z Psychiatrické nemocnice a od praktických lékařů z okolí Havlíčkova Brodu. V mé práci jsem se zaměřila na kmeny Klebsiella pneumoniae a Pseudomonas aeruginosa, které jsou častými původci nozokomiálních infekcí. Prvním krokem byla správná izolace a diagnostika těchto bakterií a vyšetření citlivosti bakterií k antibiotikům, kde jsem použila diskovou difuzní metodu, stanovení minimální inhibiční koncentraci a metody pro průkaz širokospektrých -laktamáz. Cílem této práce bylo zjistit zastoupení počtu těchto bakterií v komunitě a v nemocničním prostředí, kde jsem předpokládala, že v nemocničním prostředí je výskyt rezistentních bakterií vyšší. Dále jsem se zabývala vývojem rezistence těchto bakterií k daným antibiotikům za období 2017-2022. Na závěr jsem poukázala na správné zásady antibiotické politiky a tím i k předcházení vzniku rezistence k antibiotikům a dále i možnosti prevence a léčby nozokomiálních infekcí.
Diagnostics and therapy of polyresistant bacteria in the Hospital Havlíčkův Brod
Keywords: Antibiotika; antibiotická rezistence; Klebsiella pneumoniae; Pseudomonas aeruginosa; širokospektré -laktamázy; Antibiotics; antibiotic resistance; Klebsiella pneumoniae; Pseudomonas aeruginosa; broad-spectrum -lactamases