Výkon rozhodnutí v sociálním pojištění a jeho sociální dopady. - Žižková, Marta (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem bakalářské práce je problematika postupu při výběru pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, postupu při vymáhání a zajišťování pohledávek všemi dostupnými zákonnými prostředky a hodnocení jeho dopadů na sociální situaci jednotlivců. Pojistné na sociální zabezpečení je vedle daní, poplatků a cel příjmem státního rozpočtu. Je založené na principu solidarity: mladí lidé svými platbami pomáhají starým, zdraví zase nemocným či lidem v těžké životní situaci. Princip solidarity spolehlivě funguje ve všech vyspělých státech světa. Tím, že stát vybírá pojistné na sociální zabezpečení, si vytváří finanční zdroje pro realizaci základních sociálních práv, která jsou garantována mezinárodními úmluvami a Ústavou České republiky, resp. Listinou základních práv a svobod. Hlavním cílem této bakalářské práce je na základě rozhovorů s poplatníky pojistného a analýzy dokumentů v prvé části zmapovat dopady vymáhání pohledávek v rámci vedených exekučních řízení do sociální situace klientů Okresní správy sociálního zabezpečení Strakonice a ve druhé části zjistit, v jaké míře se vynucené vymáhání zákonné povinnosti podílí na zhoršování životní situace jednotlivců. Pro dosažení stanoveného cíle byla zvolena metoda analýzy dokumentů, technika obsahové analýzy a sekundární analýzy dat. Jako doplňující metoda bylo použito dotazování, technika polořízeného rozhovoru. Se záměrem získat co nejvíce informací o zkoumané problematice, jsem využila pro sběr primárních dat kvalitativní výzkum. Cílovou skupinu tvořili plátci nebo bývalí plátci pojistného, kteří jsou zároveň dlužníky Okresní správy sociálního zabezpečení Strakonice a jejichž dluh na pojistném a penále byl vymáhán správním nebo soudním výkonem rozhodnutí. Cíl práce byl splněn. Výsledky výzkumu zvýší informovanost v dané zkoumané problematice a mohou být využity i v praxi při provádění exekucí na okresních správách sociálního zabezpečení.
Enforcement in system of social insurance and its social impacts.
Keywords: Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti; Poplatníci pojistného; Sazby pojistného; Správní výkon rozhodnutí; Soudní výkon rozhodnutí; Vyměřovací základ; Vymáhání zajišťování a uplatňování pohledávek; Social security insurance and allowance for state employment policy; Payers of insurance premiums; Assessment base; Rate of insurance premium; Recovery and securing of debts and filing claims; Administrative enforcement; Judicial enforcement