Problematika sazby odborného textu v prostředí LaTeX - Bojko, Pavel (Jihočeská univerzita, 2012)
Předložená práce je zaměřena na problematiku sazby odborného textu pomocí LaTeXu. Jedním z hlavních cílů je přiblížení LaTeXu začínajícím uživatelům a pomoci jim překonat počáteční potíže. Postupně je popsáno, jak LaTeX nainstalovat, upravit vzhled stránek a jak psát vlastní text, vytvářet tabulky, obrázky, křížové odkazy, matematické vzorce, seznamy atd. Práce dále obsahuje vzory pro knihu, diplomovou práci, seminární práci a laboratorní měření. Každý vzor pak prezentuje další možnosti LaTeXu: základy sazby vektorové grafiky a sazbu not. Vzory jsou připraveny ve smyslu "learning by doing", kde je možné zkopírovat zdrojový kód a upravit jej do požadované podoby s pomocí uvedených příkazů.
Problem of typesetting a scientific text using LATEX
Keywords: LaTeX; instalace; tvorba tabulek; vkládání obrázků; křížové odkazy; matematické vzorce; seznamy; psaní textu; vektorová grafika; noty; LaTeX; install; generate tables; insert images; cross-references; mathematical formulas or lists of contents; write own text; vector graphics; music notes