Morfometrická analýza ještěrky živorodé (Zootoca vivipara) v České republice - Krejčí, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2010)
Zootoca vivipara je nejmenším ze čtyř druhů ještěrek vyskytujících se na území České republiky. U mnoha druhů ještěrů se vyskytuje sexuální dimorfismus v nejrůznějších znacích a jeho výskyt byl předpokládán i u tohoto druhu. Zkoumáno bylo osm znaků: celková délka těla, délka těla, délka ocasu, délka a šířka hlavy, počet femorálních pórů, počet ventrálií a počet lamel na čtvrtém prstu zadní končetiny. Znaky byly porovnávány na exemplářích ze sbírek Národního muzea v Praze pocházejících ze dvou oblastí - Šumava a Děčínský Sněžník. Analýza kovariance (ANCOVA) pro oblast Šumavy ukázala sexuální dimorfismus, kdy u samců je větší celková délka těla, délka ocasu, délka a šířka hlavy a počet femorálních pórů. U samic je větší počet ventrálií. Pro oblast Děčínského Sněžníku ukázala analýza kovariance sexuální dimorfismus v celkové délce těla, v délce ocasu, v délce a šířce hlavy, kdy hodnoty všech znaků jsou větší u samců. Počet ventrálií je opět vyšší u samic. Variabilita některých znaků vykazovala také závislost na nadmořské výšce. Signifikantní závislost na nadmořské výšce, zkoumaná analýzou kovariance byla zjištěna u jedinců z oblasti Šumavy v celkové délce těla, v délce ocasu a v délce hlavy, kdy hodnoty všech těchto znaků s rostoucí nadmořskou výškou klesají. Šířka hlavy vykazovala závislost pouze v absolutních hodnotách (ANOVA), kdy opět s rostoucí nadmořskou výškou hodnoty klesaly. U jedinců z oblasti Děčínského Sněžníku se projevila signifikantní závislost na nadmořské výšce pouze v absolutních hodnotách v délce těla, v délce hlavy a v šířce hlavy. Analýza kovariance u těchto znaků byla statisticky neprůkazná.
Morphometric analysis of viviparous lizard (Zootoca vivipara) in the Czech republic
Keywords: Zootoca vivipara; sexuální dimorfismus; nadmořská výška; morfometrická analýza; Zootoca vivipara; sexual dimorphism; altitude; morphometric analysis