Vliv zdravého životního stylu na kvalitu partnerského vztahu vysokoškolských studentek - Martinek, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá problematikou zdravého životního stylu v návaznosti na partnerský a sexuální vztah vysokoškolských studentek. Sledovaným objektem byly studentky Jihočeské univerzity, rozdělené do skupin aktivně sportujících, nesportujících a respondentek žijící zdravým životním stylem. Teoretická část je zaměřena na popis zdravého životního stylu, alkoholu, užívání tabáku a pojmu ‚qpartnerský vztah''. V empirické části jsou vyhodnoceny výsledky subjektivních pocitů studentek jak z partnerského vztahu, tak i přístup ke sportu a užívání již zmiňovaného alkoholu a tabákových výrobků. Pro kvantitativní výzkum byl použitý 38 otázkový dotazník, který byl rozdán mezi 100 respondentek. Návratnost dotazníku byla 69 %. Cílem mé práce bylo zjistit, jak výrazným způsobem ovlivňuje partnerský a sexuální vztah užívání alkoholu a tabákových výrobků a naopak dodržování zdravého životního stylu jak v subjektivním hodnocení studentek, tak v objektivním vyčíslení množství výše uvedených determinantů. Využití této práce je především pro další výzkum. Jedná se o pilotní studii. Dalším praktickým využitím této práce jsou preventivní programy pro mládež a studenty středních a vysokých škol.
Influence of the lifestyle to the quality of partner relationship of female university students.
Keywords: Partnerský vztah; zdravý životní styl; pohybová aktivita; sexuální vztah; Partnership; health lifestyle; sport; sexual relationship