Elektroerozivní obrábění se zaměřením na grafitové a měděné elektrody - Kolář, Zbyněk (Jihočeská univerzita, 2019)
Úvodní část uvádí do problematiky oprav vstřikovacích nástrojů (forem) pro termoplasty. A zdůvodňuje požadavek nutnosti změny současného procesu oprav technologií EDM. Teoretická část popisuje fyzikální podstatu obrábění EDM technologií. Systém výroby obráběcích elektrod a problematiku s tím spojenou. V praktické části je analyzován proces výroby měděných a grafitových elektrod se zaměřením na výrobní čas a náklady. Dále byly analyzovány výrobní parametry EDM procesu a porovnáno opotřebení měděných a grafitových elektrod. V závěru práce je provedeno vyhodnocení výzkumné činnosti, interpretace výsledků této činnosti a návrh opatření ke zkrácení výrobního času obráběcích elektrod a času samotného EDM obrábění těmito elektrodami.
Electro discharge machining with a focus on graphite and copper electrodes
Keywords: EDM; nástrojová elektroda; grafit EDM1; grafit EDM200.; EDM; tool electrode; graphite EDM1; graphite EDM200.