Hodnocení automatického překladu SMT systémů (Google translate, Bing) z francouzštiny do češtiny: kolokace z oblasti "bezpečnost potravin" - Švarcová, Zora (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním předmětem této bakalářské práce je testovat a vyhodnotit úspěšnost překladu vybraných terminologických kolokací z oblasti "bezpečnost potravin" pomocí volně dostupných překladačů (Microsoft Bing Translator, Google Translate). Práce je rozdělená do dvou částí teoretické a praktické. Teoretická část je rozdělena do několika kapitol, které jsou zaměřeny na vznik, historii a využití strojového překladu, základní strategie strojového překladu (pravidlový strojový překlad, statistický strojový překlad, hybridní strojový překlad a počítačem podporovaný překlad). První část se dále věnuje historii a charakteristice dvou online překladačů Microsoft Bing Translator a Google Translate. Nakonec je stručně popsán pojem "kolokace". Praktická část je zaměřena na hodnocení překladů vybraných kolokací, jejichž kvalita je vyhodnocována srovnáváním s dostupnými terminologickými databázemi (IATE).
Evaluation of SMT translation systems (Google translate, Bing) from French to Czech: collocations related to "Food safety"
Keywords: strojový překlad; statistický strojový překlad; pravidlový strojový překlad; hybridní strojový překlad; evaluace strojového překladu; Google Translate; Microsoft Bing Translator; machine translation; statistical machine translation; rule-based machine translation; hybrid machine translation; machine translation evaluation; Google Translate; Microsoft Bing Translator