Začlenění dítěte s postižením do roverského kmene spolku Junák - český skaut - Halíková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá začleněním dítěte s postižením do roverského kmene Spolku Junák - český skaut. Na základě kvantitativního šetření s technikou dotazníku zjišťuje a prezentuje názory roverů a rangers na začlenění dítěte s postižením do roverského kmene organizace Junák - český skaut, z.s.. Zkoumá a zaznamenává jejich názory a také jejich povědomí o tom, jak se organizace touto problematikou zabývá. Z výzkumu vyplynulo, že většina respondentů nemá povědomí o tom, jak organizace Junák - český skaut, z.s. podporuje vedoucí, do jejichž roverského kmene dochází dítě s postižením. Stejně tak většina dotazovaných roverů a rangers neví, čím se zabývá odbor Skauting pro všechny. Z testování a ověřování hypotéz víme, že povědomí o odboru SpV je závislé na absolvování vůdcovské zkoušky. Z těchto výsledků vyplývá, že na vůdcovských kurzech se téma podpory Junáka při začleňování dětí s postižením do organizace probírá. Mým doporučením je zařadit informace o činnosti odboru SpV a podpoře ze strany Junáka do vzdělávání už na čekatelských kurzech. Ze zkoumaných názorů roverů a rangers můžeme říct, že většina roverů a rangers souhlasí či spíše souhlasí se začleněním dítěte s postižením do spolku Junák - český skaut. Názory respondentů týkající se začlenění dítěte s postižením přímo do jejich roverského kmene se liší dle typu postižení. U všech uvedených typů, kromě mentálního postižení, souhlasila s možností začlenění nadpoloviční většina respondentů.
The Integration of a Child with Disabilities into the Rover Group of Junak - Czech Scouting Organisation
Keywords: dítě s postižením; volný čas; skautské hnutí; Junák - český skaut; z.s.; roverský kmen; integrace; odbor Skauting pro všechny; a child with a disability; leisure time; scout movement; Junak - Czech Scout; z.s.; rover group; integration; department Skauting pro všechny