Sportovní volnočasové aktivity osob s tělesným postižením - Novotná, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce s názvem Sportovní volnočasové aktivity osob s tělesným postižením se zabývá problematikou dostupnosti sportovních volnočasových aktivit pro osoby s tělesným postižením v Jihočeském kraji. Cílem práce je zmapovat sportovní volnočasové aktivity pro osoby s tělesným postižením a zjistit, jaká je jejich dostupnost v Jihočeském kraji. Práce se také zaměřuje na to, jak vnímají samotní postižení tuto nabídku a jak je volnočasová aktivita ovlivňuje, tj. zda má sport opravdu pozitivní vliv na osobu s tělesným postižením a zda je jim prospěšný i po zdravotní stránce. Teoretickou část práce jsem rozdělila do čtyř hlavních kapitol. V první kapitole teoretické části definuji tělesné postižení. V druhé kapitole se zabývám rozdělením tělesného postižení dle postižené části těla. Považovala jsem za důležité, podrobněji uvést jednotlivá tělesná postižení. V další kapitole se věnuji smyslu sportovních volnočasových aktivit pro osoby s tělesným postižením a jejich historii. Uvádím, zda mají tělesně postižení sportovci i oporu v zákoně a jaké mají vůbec sportovní možnosti. Ve čtvrté kapitole se zabývám sportovními kompenzačními pomůckami. V praktické části bakalářské práce jsem použila kvalitativní typ výzkumu. Pro získání informací jsem využila metodu dotazování, techniku polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořily tři skupiny respondentů. Do první skupiny patří sportovci s vrozeným tělesným postižením. Druhou skupinu tvoří sportovci se získaným tělesným postižením. Jako třetí výzkumnou skupinu jsem zvolila vedoucí pracovníky organizací, které realizují sportovní aktivity pro osoby s tělesným postižením. Otázky rozhovoru jsem zvolila tak, abych se dozvěděla od sportovců, jestli je pro ně nabídka volnočasových aktivit v Jihočeském kraji uspokojivá a abych zjistila, jaké překážky osoby s tělesným postižením musejí překonávat a jak je pro ně náročné vykonávat sport. Zajímalo mě, jaká je jejich motivace tyto bariéry zdolávat a jak tráví svůj volný čas sportem. Zaměřila jsem se zde i na hlavní smysl sportovní volnočasové aktivity pro osobu s tělesným postižením. Otázky pro vedoucí organizací byly zaměřeny na finanční stránku, na oblast vedení zařízení a na jejich aktuální nabídku sportů. Z výzkumu vyplynulo, že pro osoby s tělesným postižením je největší bariérou pro výkon sportu finanční náročnost. Jednotlivé organizace by nemohly fungovat bez svých nadačních partnerů a sponzorů. Tuto bariéru se snaží organizace i jednotliví sportovci zdolávat, protože pro ně má sport velký význam. Na základě výzkumu lze konstatovat, že osoby s tělesným postižením nemají v Jihočeském kraji velké možnosti, jak v případě zájmu trávit svůj volný čas sportem. Většina organizací, které zde fungují, se však snaží udělat pro lidi s tělesným postižením, kteří chtějí sportovat, maximum. V Jihočeském kraji chybí cyklistika, kterou by osoby z výzkumného souboru uvítali. Přehled organizací, které se věnují sportovním volnočasovým aktivitám, uvádím v příloze č. 2 na mapě Jihočeského kraje. Výsledky mé bakalářské práce lze využít k propagaci sportu osob se zdravotním postižením ve vztahu k širší veřejnosti, pečovatelům, lékařům a také k samotným lidem s postižením, protože oni sami často nevědí, kde mohou svůj volný čas sportovně trávit.
Sports leisure time activities for people with physical handicap
Keywords: sportovní volnočasové aktivity; tělesné postižení; nestátní neziskové organizace; Jihočeský kraj; sports leisure time activities; physical disability / handicap; non-state non-profit organizations; South Bohemia region