K problematice činnosti Národní jednoty pošumavské na Českokrumlovsku - Prášková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce "K problematice činnosti Národní jednoty pošumavské na Českokrumlovsku" se zabývá charakteristikou činnosti Národní jednoty pošumavské v letech 1884-1948 s ohledem na konkrétní oblast Českokrumlovska. Hlavním cílem je přiblížit život tamních Čechů a jejich menšinovou práci, která se v převážně německé oblasti rozvíjela od počátku osmdesátých let 19. století. První kapitola popisuje stručné dějiny Národní jednoty pošumavské založené na pozadí složité národnostní politiky. Záměrem je zdůraznit významné počiny menšinové práce a představit některé výrazné osobnosti spolku. Druhá kapitola se svojí první částí zaměřuje na stručné dějiny Českokrumlovska zachycující jeho prestiž i úpadek. Druhá část přináší pohled do každodenního života Českého Krumlova a okolí od počátku 19. století do r. 1884, kdy se zde ustavil místní odbor Národní jednoty pošumavské. Třetí kapitola by měla svojí první částí představit některé důležité aspekty započaté menšinové práce v pohraničí. Druhá část se zabývá kulturním životem Českého Krumlova od počátku osmdesátých let 19. století do poloviny 20. století. Poslední čtvrtá kapitola zachycuje v první části činnost vlastního českokrumlovského odboru Národní jednoty pošumavské. Druhá část je věnována významným představitelům českokrumlovského odboru.
To the problems of activity of Národní jednota pošumavská in the region of Český Krumlov
Keywords: Národní jednota pošumavská; Český Krumlov; the region of Český Krumlov; the national activities