Životní styl dětí v dětských domovech z hlediska dodržování zásad zdravého životního stylu. - Walenková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Abstrakt Životní styl je jedním z nejvýznamnějších faktorů z hlediska vlivu na zdraví populace. Dodržování zásad zdravého životního stylu u dětí a následně zdravý dospělý jedinec jsou důležitým vkladem do budoucnosti dětí i celé naší společnosti. Nesprávný životní styl dětí může v dospělosti vést ke vzniku některých civilizačních chorob, zvláště kardiovaskulárních, nádorových a metabolických onemocnění. Ve své práci jsem se zaměřila na životní styl dětí v dětských domovech, z hlediska dodržování zásad zdravého životního stylu, ve srovnání s dětmi v rodinách. Sledovanou skupinou byly děti ve věku 12-16 let, navštěvující základní školu. Cílem mé práce bylo posouzení životního stylu dětí v dětských domovech, do jaké míry je životní styl dětí v dětských domovech odlišný od životního stylu dětí, vyrůstajících v rodinách a jaký je vztah těchto dětí k zásadám zdravého životního stylu. Ve vztahu ke stanoveným cílům jsem určila tři hypotézy, ve kterých před-pokládám, že životní styl dětí v dětských domovech je odlišný od životního stylu dětí v rodinách, že tyto děti jsou více zatíženy negativními vlivy prostředí a mají častěji negativní postoj k dodržování zásad zdravého životního stylu oproti dětem v rodinách. Pro svou práci jsem zvolila metodiku kvantitativního výzkumu formou dotazní-ků. Průzkum byl proveden u dětí ze čtyř dětských domovů Středočeského kraje (DD Solenice, DD Přestavlky, DD Sedlec-Prčice a DD Korkyně) a u dětí žijících v rodinách, navštěvujících jednak školu, realizující program Škola podporující zdraví (ZŠ Jiráskovy sady Příbram) a jednak školu, která se tohoto programu neúčastní (ZŠ 28. října Příbram). Shodnými dotazníky jsem oslovila celkem 93 dětí z dětských domovů a 95 dětí žijících v rodinách. Dotazník byl anonymní a otázky v něm byly směrovány na posouzení životního postoje dětí k zásadám zdravého životního stylu. Celkem obsahoval 35 otázek, zaměřených na znalosti zásad zdravého životního stylu, zdravou výživu, pitný režim, pohybovou aktivitu, využívání volného času, kouření, konzumaci alkoholu a zneužívání drog. Na základě výsledků z vyplněných dotazníků jsem srovnala obě zkoumané sku-piny dětí z hlediska jejich postojů k dodržování zásad zdravého životního stylu.
Health and Wellness of Children in Group Homes Regarding Healthy Life Choices and Principles
Keywords: životní styl; civilizační choroby; dětský domov; rodina; lifestyle; diseases of civilization; children`s home; family