ČINNOST PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY ČR V RÁMCI PŘÍPRAVY A VÝKONU TRESTU DOMÁCÍHO VĚZENÍ - Raušer, Josef (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce na téma "Činnost Probační a mediační služby ČR v rámci přípravy a výkonu trestu domácího vězení" v teoretické části čtenáře nejprve seznamuje s činností PMS, jejím posláním, cíly a principy práce. Dále představuje druhy alternativních trestů uplatňovaných v České republice a podrobněji se zabývá trestem domácího vězení, historií jeho zavedení do zahraniční a české právní úpravy a odlišnostmi zahraniční a české právní úpravy. Blíže se věnuje institutu předběžného šetření uplatňovaného v praxi PMS ČR a zpracování stanoviska probačních úředníků k možnosti uložení trestu domácího vězení. Empirická část práce obsahuje kvalitativní výzkum, který si kladl za cíl zjistit, jak kvalitně jsou zpracována stanoviska Probační a mediační služby k možnosti uložení TDV a do jaké míry ovlivňují výkon trestu domácího vězení. Zároveň se výzkumná část práce zabývá tím, zda soud vnímá spolupráci s PMS při ukládání TDV jako potřebnou a užitečnou.
THE ACTIVITIES OF PROBATION AND MEDIATION SERVICE AT THE PRACTICE OF HOME DETENTION
Keywords: Alternativní trest; Trest domácího vězení; Restorativní justice; Probační a mediační služba; Elektronický monitoring odsouzených; Alternative sanction; House arrest sentence / home detention; Restorative justice; Probation and Mediation Service; Offender´s electronic supervision