Komparace antiuopické vize v dílech 1984 George Orwella a My Jevgenije Zamjatina - Skaláková, Marcela (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zaměří na antiutopie Nineteen Eighty-Four od anglického spisovatele George Orwella a My ruského spisovatele Jevgenije Zamjatina. Nejprve obecně popíšu totalitní společnost a ideologii. Poté se přesunu ke krátkému popisu žánrů politického románu, utopie a antiutopie. Nakonec obě totalitní společnosti popíšu a porovnám, z čehož vyplynou odlišnosti a podobnosti v obou románech.
Comparison of antiutopian vision in the works 1984 by George Orwell and We by Yevgeny Zamyatin
Keywords: antiutopie; Nineteen Eighty-Four; My; George Orwell; Jevgenij Zamjatin; antiutopy; Nineteen Eighty-Four; We; George Orwell; Yevgeny Zamyatin