Gymnasium J. V. Jirsíka v letech 1868-1918 - Klimešová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá vývojem prvního českého gymnasia v Českých Budějovicích v letech 1868 - 1918. Práce vznikla na základě studia odborné literatury a pramenů uložených ve Státním okresním archivu v Českých Budějovicích. První část se zabývá obecnými dějinami nižšího a středního školství v českých zemích a v jižních Čechách. Druhá část je zaměřena na samotný vývoj gymnasia ve sledovaném období. Důraz je kladen především na výuku a studenty gymnasia. Při analýze studentů byl sledován především jejich teritoriální a sociální původ. Dále bylo zkoumáno jejich náboženské vyznání a délka studia. Závěrečná část se věnuje učitelskému sboru gymnasia.
The Grammar school of J. V. Jirsík in years 1868-1918
Keywords: České Budějovice; školství; gymnasium; 19. století; České Budějovice; education; grammar school; 19th century