GRAVITAČNÍ MODELY A JEJICH VYUŽITÍ V GEOGRAFICKÉM VÝZKUMU NA PŘÍKLADU SÍDELNÍHO SYSTÉMU KRAJE VYSOČINA - Blažek, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se věnuje gravitačním modelům, které se zabývají interakcemi mezi objekty. Práce se věnuje aplikacím těchto modelů na sídelní systém Kraje Vysočina. Daný výzkum zjišťuje klady a zápory těchto modelů na základě jejich aplikace na daný sídelní systém. Pro daný výzkum je pracováno s centry ORP Kraje Vysočina. V první části se diplomová práce věnuje interakcemi mezi centry ORP, a to z hlediska teoretických prostorových vazeb, reálných přímých autobusových spojů a reálné dojížďky do zaměstnání. Ve druhé části se práce zaměřuje na regionalizaci Kraje Vysočina. Regionalizace je vymezená na základě teoretických výpočtů Reillyho modelu, jako základní gravitační model, a reálné dojížďky do zaměstnání. Potřebná data pro analýzu této práce byla vypočítaná na základě daných vzorců nebo byla vzata z českého statistického ústavu. Součástí práce jsou také mapy, které znázorňují analyzované údaje.
Gravity models and their use in the geographic research on the example of the settlement system of the Vysočina county
Keywords: Kraj Vysočina; gravitační model; Reillyho model; interakce; regionalizace; region; Vysočina county; gravitational model; Reilly model; interactions; regionalization; region