Obraz první světové války v italské literatuře - Nová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním předmětem této práce je zachytit obraz první světové války v italské literatuře ve srovnání dvou italských děl, poukazujících na zážitky a zkušenosti z první světové války. První kapitola stručně představuje oba autory a jejich literární činnost. Poté je nastíněn průběh válečného konfliktu a jeho důsledky. Samostatná kapitola se také věnuje situaci v Itálii, která slouží k dotvoření dobové atmosféry, a tím i snazšímu pochopení smyslu analyzovaných literárních děl. Další kapitoly jsou už věnovány samotnému rozboru klíčových románů od Emilia Lussa Un anno sull´Altipiano a Corrada Alvara Vent´anni. Tato dvě díla jsou analyticky porovnána a důraz je kladen především na hlavní motivy a způsob, jakým autor prostřednictvím vyprávění vyjadřuje svůj soud nad válečným konfliktem.
The first world war in the italian literature
Keywords: první světová válka; italská literatura; válečný konflikt; Emilio Lussu; First World War; Italian literature; Emphasized; Emilio Lussu