Coming out jako rizikové období pro užívání návykových látek - Dědičová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2013)
Coming out je proces sebepřijetí, který může být definován jako vnitropsychický konflikt mezi internalizovanou homofobií a nově rozpoznaným nebo alespoň si podstatně uvědomovaným vlastním erotickým zaměřením. V tomto období se zvyšuje riziko společenské diskriminace a psychopatologických jevů včetně depresí, sebevražednosti a užívání návykových látek (Weiss, 2010). Ve své práci jsem se věnovala procesu coming out jako rizikovému období pro užívání návykových látek. Má práce sestává ze dvou částí. Z teoretické a praktické. V teoretické části jsem se zaměřila na objasnění termínu coming out, jeho definici, fáze a pokusila jsem se v literatuře hledat informace o coming out jako rizikovém období. Dříve, než jsem se ale dostala k objasňování samotného coming out, musela jsem napsat něco málo o vnímání homosexuality v současnosti a o homofóbii. V následující kapitole jsem se věnovala identitě, jejímu vývoji, rodové identitě, genderové identitě, homosexuální identitě a jejím stádiím s jejímž přijetím či nepřijetím coming out souvisí. V poslední třetině teoretických východisek nazvané návykové látky, jsem se zabývala vymezení návykových látek, jejich klasifikaci a účinkům. Také jsem se zaměřila na užívání návykových látek mezi homosexuály obecně a dále užívání návykových látek v období coming out. V praktické části zaměřené na prožívání coming out jsem použila strategii kvalitativního výzkumu, metodu dotazování a techniku narativního rozhovoru, to z důvodu vystihnutí komplexního procesu coming out. Výzkumný soubor jsem vybrala metodou účelového výběru a metodou sněhové koule. Získaná data jsem vyhodnotila metodou vytváření trsů. Cílem mé práce bylo popsat subjektivní prožívání homosexuálně orientovaných mužů v období coming out ve vztahu k návykovým látkám. S ohledem na cíl jsem stanovila následující výzkumnou otázku: Prožívají homosexuálové coming out jako rizikové období pro užívání návykových látek? Na základě vyhodnocení získaných dat jsem zjistila, že komunikační partneři prožívají coming out jako rizikový pro užívání návykových látek. Prožívají strach, pocit viny a sebenenávisti stejně tak jako zmatení. Jako důvody užívání návykových látek v období coming out se jeví touha začlenit se do party, zvýšení sebevědomí nebo samotná realizace coming out. Rodiny komunikačních partnerů jsou vůči homosexuálům ne příliš tolerantní, komunikační partneři nemají v rodinu dostatečnou důvěru a také v jejich rodinách příliš nefunguje komunikace. Na rizikovosti období coming out ve vztahu k návykovým látkám se podílí také sociální prostředí, v němž jsem popsala vliv porna, prostředí gay barů, školy, internetu a náboženství. Dospěla jsem k závěru, že homosexuálové užívající v období coming out návykové látky, subjektivně realizují coming snáze než ti, kteří je neužívají. Tento závěr se ale nedá generalizovat, protože může být zkreslen mnoha fakty, například tím, že jsem použila příliš selektivní výběr, tedy nepracovala jsem s jedinci, kteří návykové látky během období coming out neužívali, ale bylo by určitě zajímavé zjistit, jakým způsobem se se svým coming out vyrovnávali. Možné přínosy pro praxi spatřuji ve zvýšení informovanosti odborné i laické veřejnosti. Poznatky mohou čerpat i rodiny samotných homosexuálů. Čím více o tématu víme, tím lépe a efektivněji ho můžeme řešit. Práce může být také využita jako předvýzkum dalším výzkumům, zabývajících se například poskytováním sociálních služeb pro příslušníky sexuálních menšin.
Coming out as a risk period for using addictive substances
Bakalářská práce
Keywords: Coming out; Návyková látka; Homosexualita; Identita; Rizikové období; Coming out; Addictive substance; Homosexuality; Identity; Risk period