Sledování pohybové aktivity masného skotu v průběhu roku - Ruda, Jan (Jihočeská univerzita, 2009)
Chov skotu patří v České republice k základním a tradičním odvětvím zemědělské výroby. V posledních letech se začínají zejména v horských a pohorských oblastech chovat masná plemena skotu. Cílem bakalářské práce bylo vyhodnotit pohybovou aktivitu masného skotu s celoročně venkovním ustájením v závislosti na vybraných vnějších i vnitřních vlivech. Práce byla provedena na soukromé farmě, která obhospodařuje 40 ha v podhorské oblasti. Chovaná zvířata jsou kříženci masných plemen charolais, piemontese, aberdeen angus, hereford, gasconne, limusine a české strakaté. Sledování bylo provedeno pomoci pedometrů, které byly umístěny u 20 ks skotu na krku a na hrudní končetině a u 10 ks pouze na krku. Pedometr registruje počet pohybů za hodinu. Každá hodina je rozdělena do dvousetčtyřiceti 15sekundových úseků. Vyskytuje - li se během tohoto úseku u zvířete pohyb, je zaznamenán. Dalším technickým vybavením je anténa a PC s příslušným softwarem. K měření teploty a vlhkosti byl použit datalogger, který zaznamenával data každou hodinu. Následně byl vyhodnocován vliv teploty a vlhkosti na pohybovou aktivitu, vliv říjového cyklu na pohybovou aktivitu a rozdíl naměřených aktivit z krku a končetiny. Bylo zjištěno, že teplota má zásadní vliv na pohybovou aktivitu. Vliv vlhkosti na aktivitu nebyl prokázán. Během říje nedošlo ke zvýšení aktivity v takovém rozsahu, jak jsme předpokládali. Aktivita naměřená na krku byla vyšší než aktivita naměřená na končetině. Obě hodnoty vykazovali matematickou funkční závislost.
Monitoring moving activity of beef cattle during the year
Keywords: POHYBOVÁ AKTIVITA; MASNÝ SKOT; MLÉČNÝ SKOT; PASTVA; PEDOMETR; ŘÍJOVÁ AKTIVITA; MOVING ACTIVITY; BEEF CATTLE; DAIRY CATTLE; PASTURE; PEDOMETER; OESTRUS ACTIVITY