Euroregion Silva Nortica a jeho vnímání studenty středních škol Jihočeského kraje a regionu Waldviertel - Wegenkittlová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Autorka bakalářské práce se bude zabývat vývojem česko-rakouských příhraničních vztahů po roce 1989. Důraz je kladen především na aktivity Euroregionu Silva Nortica (ERSN). ERSN byl založen 28. 5. 2002 a v Jihočeském kraji zahrnuje území bývalých okresů Jindřichův Hradec, České Budějovice, Písek a Tábor. Na území Spolkové země Dolní Rakousko pak region Waldviertel s okresy Zwettl, Krems, Gmünd, Waidhofen an der Thaya a Horn. Náplní práce je zmapování a posouzení přeshraniční spolupráce iniciované ERSN, vlastní výzkum se pak především zaměří na míru její známosti ve společnosti. Součástí bakalářské práce je i dotazník, který zmapuje povědomí o ERSN na vybraných středních školách v Jihočeském kraji a v Dolním Rakousku.
Euroregion Silva Nortica and perception of Euroregion Silva Nortica among students in secondary schools of South Bohemia and the Waldviertel
Keywords: Hranice; pohraničí; "železná opona"; Evropská unie; přeshraniční spolupráce; jižní Čechy; Waldviertel; euroregiony; Euroregion Silva Nortica.; Border; borderland; "iron curtain"; European union; cross-border cooperation; South Bohemia; Waldviertel; euroregion; Euroregion Silva Nortica.