Vyhodnocení vybraných vlivů na užitkovost stáda masného skotu plemene Hereford. - Mazalovská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
V této práci je řešena problematika chovu skotu pro produkci masa plemene Hereford. Byl sledován vliv pohlaví, otce, pořadí a měsíce otelení na průměrné hmotnosti telat ve 120, 210 a 365 dnech věku zvířete. Dále byl hodnocen průběh růstu telat během odchovu u matky. Byly použity informace o jednotlivých kusech ve stádě a data užitkovosti v rozmezí let: 2014, 2015, 2016. Studie byla prováděna na chovu stáda čítajícím 75 ks skotu bez tržní produkce mléka. Uvedené stádo je chováno na statku soukromého hospodářství o celkové rozloze 70 ha pastvin lokalizovaného v jihočeské obci Lhota u Mladošovic. Tato bakalářská práce potvrzuje, že pro výbornou produkci je nejvhodnější zajistit otelení krav nejlépe ve věku 24 měsíců a ponecháním v chovu do druhého až třetího otelení.
Evaluation of selected effects on performance of herd of cattle for meat production of the Hereford breed.
Keywords: Hereford; skot; tele; hmotnost.; Hereford; cattle; calf; weight.