Motivace, stimulace a její vliv na řízení podniku - Humňalová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce byla analýza stavu motivace a stimulace ve vybraném podniku, jeho vlivu na současné řízení a návrhy opatření vedoucí k žádoucímu stavu v této činnosti. Analýza byla provedena u podniku CVP Gavanika s. r. o., která se zabývá povrchovou úpravou kovů a na českém trhu působí již od roku 1992. Základem pro posouzení tohoto stavu byly informace plynoucí z dotazníkového šetření a k dalšímu doplnění potřebných údajů byly rovněž použity neřízené rozhovory s vedením výše uvedeného podniku. Toto šetření se realizovalo ve všech provozech podniku včetně jeho sídla a osloveny byly dvě kategorie zaměstnanců - řadoví pracovníci a management. Získaná data byla následně zpracována příslušnými metodami a po utřídění a analýze těchto dat a informací byla provedena deskripce, komparace a celkové zhodnocení vlivu motivace a stimulace na současné řízení podniku. V závěru diplomové práce došlo k syntéze zobecněných poznatků v podniku a byly vypracovány návrhy pro praxi, které by měly směřovat k žádoucímu stavu v této oblasti. Pro vedení podniku byla u obou kategorií zaměstnanců navržena doporučení na zlepšení současného stavu v otázkách poskytování pochval a uznání, zvládání stresu, zapojení pracovníků do rozhodovacích procesů, vzdělávání, informovanosti, komunikaci, využívání zpětné vazby, vztahů a spravedlnosti na pracovišti či posilování podnikové kultury.
Motivation, stimulation and it's effect on business management
Keywords: znalostní společnost; motivace; stimulace; dotazník; analýza; návrhy na zlepšení; řízení; knowledge-based society; motivation; stimulation; guestionnaire; analysis; suggestions for improvement; management