Podávání léků jako ošetřovatelská činnost - Bílek, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá podáváním léků jako ošetřovatelské činnosti a má dva hlavní cíle. Prvním z nich bylo zjistit, jakých chyb se dopouštějí všeobecné sestry při podávání léků a jejich přípravě. Dalším pak byla analýza názorů všeobecných sester na vhodnost využití některých zdravotnických pomůcek a vybavení týkající se přípravy a podávání léků a jejich skutečného využívání v jejich klinické praxi při práci s pacienty. Práce prezentuje základní teorii o lécích, způsoby přípravy léků před jejich aplikací, možných způsobů jejich podávání pacientům a pochybeních, kterých se všeobecná sestra může při manipulaci s léky dopustit. Dále práce čtenáře seznamuje s výzkumem provedeným během klinické praxe v nemocnici, jenž se zaměřuje na správnou přípravu a podávání léků všeobecnými sestrami. Výzkum byl založen na skrytém pozorování 20 všeobecných sester při práci na různých nemocničních odděleních. Zaměřil se na dodržování vybraných hygienických a bezpečnostních pravidel při manipulaci s léky a používání vybraných pomůcek pro přípravu aplikace léků pacientům. Navíc jsou zde analyzovány odpovědi z dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 62 všeobecných sester z různých zdravotnických zařízení, především však z nemocnic. Pomocí statistických metod byly testovány hypotézy týkající se vlivu věku, pohlaví, vzdělání a délky praxe všeobecných sester na používání vybraných ošetřovatelských pomůcek a dodržování vybraných pravidel V závěru práce jsou uvedena nejdůležitější zjištěni týkající se jednak spokojenosti všeobecných sester se stávajícím systémem přípravy a aplikace léků na svých pracovištích a dále pak zjištění týkající se nedodržování některých hygienických standardů. V závěru jsou představena doporučení, která by nemocnice měla přijmout, aby se zvýšilo povědomí všeobecných sester o tomto problému a zjednala se náprava.
Medication Application As a Nursing Activity
Keywords: Podávání léků; medikační pochybení; medikační proces; léky; ošetřovatelství; Medication application; medication errors; medication process; medicines; nursing