Poruchy chování u dětí umístěných v zařízení ústavní péče - Baudyšová, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem bakalářské práce je poruchy chování u dětí umístěných v zařízení ústavní péče. Poruchy chování jsou projevy chování dětí a mládeže nerespektující ustálené společenské normy. Práce je rozdělena na dvě části. První, teoretická, část je zaměřena na vývoj ústavní výchovy v České republice, nejčastější publikované poruchy chování, možné příčiny poruch chování a jejich prevence. Druhá, praktická, část je zaměřena na Středisko ústavní péče v Českých Budějovicích, na děti, které přicházejí do střediska, a jejich poruchy chování, z jakých rodinných podmínek přicházejí a jestli jsou znevýhodněny zdravotním problémem. Dále jsou v práci zaznamenány výpovědi děti, které byly v době provádění výzkumu umístěny internátně ve středisku, zda ví, kvůli čemu zde jsou a jak by se měly chovat, aby se do střediska nedostaly. Využití bakalářské práce lze spatřovat v možnosti jako zdroj informací a zamyšlení nad výchovnými problémy dětí jak pro laickou veřejnost, tak i pro zřizovatele a poskytovatele ambulantních a internátních služeb na celorepublikové úrovni.
Behavioral disturbance of children in the child care institute
Keywords: poruchy chování; zařízení ústavní péče; středisko výchovné píče; prevence; behavioral distubance of children; institution care; prevention