Válečné konflikty a změny územních hranic v průběhu 20. století v prostředí ArcGIS - Karpíšek, Jaromír (Jihočeská univerzita, 2009)
Úkolem této diplomové práce je popsat způsob vzniku mapových listů v prostředí programu ArcGIS. Dále také ukázat zobrazovací možnosti programu a upozornit na možná úskalí práce s více shapefilovými vrstvami, souřadnicovými systémy, mapovými zobrazeními i prací s výkresem zásadně ovlivňující konečnou podobu mapy. Vytvořené mapové listy ukazují reálnou historickou situaci rozložení územních celků v prostoru a čase. Zároveň časové rozložení mapových listů dává možnost zpětně nahlédnout a porovnat vývoj hranic států v období 20. století. Výsledkem je soubor historicko geografických map použitelných nejen ve výuce dějepisu a zeměpisu.
War conflicts and changes in the territorial boundaries in the twentieth century in the ArcGIS programme
Keywords: ArcGIS; shapefile; mapový list; územní celek; vývoj hranic; ArcGIS; shapefile; cartographic paper; territorial integrity; emergence of the boundaries