Multimediální učebnice vysokohorské turistiky\\ - Sekal, Aleš (Jihočeská univerzita, 2008)
Smyslem diplomové práce je seznámit nejširší veřejnost se základy turistiky v neledovcových horách. Jako prostředek k tomuto účelu využívá multimediální DVD. Pomůže zorientovat se v problematice výběru vhodného vybavení, jeho použití, údržby a přiblíží moderní trendy v této oblasti. Obsahuje návod na osvojení základních technik a způsobů pohybu ve vysokohorském prostředí, k jejichž provádění není třeba zvláštních jistících prostředků, a které naopak základní jistící a ochranné prostředky vyžadují. Ukazuje, jak se pomocí navigačních prostředků orientovat v terénu, jak eliminovat riziko nebezpečí zranění při náhlých zvratech počasí a jak si počínat při poskytování první pomoci.
Multimedia textbook of alpine tourism\\
Keywords: turistika; vysokohorská turistika; vybavení; výzbroj a výstroj; orientace v terénu; první pomoc; tourism; alpine tourism; equipment; fit-out; outfit; orientation in terrain; first aid