Speciální pomůcky pro děti postižené specifickou poruchou učení - dyslexií - Bukačová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část pohlíží na problematiku specifických poruch učení, zejména dyslexie, v menší míře pak dysgrafie a dysortografie. Autorka zde vymezuje jednotlivé pojmy, charakterizuje projevy specifických poruch učení, nastiňuje jejich etiologii, diagnostiku a následnou reedukaci. Praktická část diplomové práce je zaměřena na speciální pomůcky pro děti postižené specifickými poruchami. Jedná se o pracovní listy, které zpracovávají látku českého jazyka v 8. ročníku základní školy, zejména tvaroslovné jevy, se kterými mají žáci největší problémy. U každé pomůcky jsou uvedeny metodické pokyny pro její využití v hodinách českého jazyka.
Special aids for children afflicted with specific disorder of learning - dyslexia
Keywords: specifické poruchy učení; dyslexie; dysgrafie; dysortografie; etiologie; diagnostika specifických poruch; reedukace; úlevy; hodnocení; tolerance; specific disorders of learning; dyslexia; dysgrafia; dysortografia; etiology; diagnostics; resulting reeducation