Kontroverze prionové teorie - Prančlová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Priony jsou proteinové infekční částice prosté nukleové kyseliny, původci fatálních transmisivních spongiformních encefalopatií. Práce obsahuje charakteristiku infekčního agens, popis lidských i zvířecích prionových chorob, historický vývoj prionové hypotézy a literární analýzu dat týkajících se nejen prionové teorie, ale i teorií alternativních. Zároveň poukazuje na problematiku možného zapojení kofaktorů do procesu prionové replikace.
The controversy of the protein-only theory