Splňují ryby chované v biologickém rybníku napájeném vodou z ČOV požadavky na hygienickou kvalitu masa? - Kareš, Martin (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá posouzením vlivu biologického rybníka napájeného vodou z ČOV na hygienickou kvalitu rybího masa. Cílem bylo vyhodnotit hygienickou kvalitu svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio) z rybníka zatíženého odpadními vodami z ČOV z pohledu obsahu toxických kovů, persistentních organických látek a organoleptických vlastností. Sledované ryby pocházely z prostředí napájeném vyčištěnou odpadní vodou z ČOV a kontrolní lokality napájené vodou z řeky Blanice. Ve svalovině ryb byly sledovány koncentrace vybraných toxických kovů (Hg, Cd, Pb, As) a persistentních organických látek (PCB, DDT, HCH, HCB) ve 4 skupinách ryb po 0, 14, 30 a 90 dnech expozice. Výsledky obsahu toxických kovů a POPs byly porovnány s platnými hygienickými limity pro svalovinu ryb. Organoleptické posouzení bylo provedeno na konci experimentu pro vůni, chuť, pachuť a konzistenci svaloviny. Veškeré naměřené hodnoty byly v souladu s legislativními předpisy, u žádného z uvedených mikropolutantů nedošlo k překročení maximálního povoleného limitu. Zjištěné koncentrace sledovaných polutantů ve svalovině ryb po 90 dnech expozice dokládají, že odpadní vody z ČOV nejsou významným zdrojem těchto látek v životním prostředí. Odpadní vody z ČOV však představují významný zdroj PPCPs, které zatím nejsou pro svalovinu ryb limitovány závaznými legislativními předpisy.
Reach the fish reared in the biological pond fed with water from the WWTP of the requirements for the hygienic quality of the meat?
Keywords: Toxické kovy; persistentní organické látky; biologický rybník; legislativní předpisy; rtuť.; Toxic metals; Persistent organic pollutants (POPs); biological pond; legislative regulations; mercury