Vývoj sociální práce v České republice od roku 1990 a její právní zakotvení se zaměřením na kompetence orgánů samosprávy - Schafferová, Ladislava (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá vývojem sociální práce v ČR od roku 1990 s podrobným zaměřením na kompetence orágánů samosprávy včetně právního ukotvení. Práce je vedena pouze v teoretické rovině, ky první část je zaměřena na definování používáné odborné terminologie. Dále je práce rozdělena na časová období s ohledem na roky, kdy došlo k přijetí právních předpisů ovlivňujících výkon sociální práce. Rozsah kompetencí jednotlivých stupňů samosprávných orgánů v sociální práci je pak podrobně popsán od roku 2012 včetně postavení sociálních pracovníků v rámci samosprávných orgánů i ve vztahu k neziskovým organizacím. Z popsaných a zjištěných skutečností jsou v závěru shrnuty silné a slabé stránky sociální práce v samosprávných orgánech s vyhodnocením její možné budoucí úlohy.
The Development of a Social Welfare Work in the Czech Republic since 1990 and its Legal Regulation Focusing on the Competences of Self-Goverment Authority.
Keywords: sociální práce; sociální politika; veřejná správa; státní správa; samospráva; obce; reformy; vzdělávání sociálních pracovníků; zákon o sociálních pracovnících; social work; social welfare; public administration; state administration; self government; municipality; reforms; social workers education; social workers act