Vliv rodinného prostředí na nařízení ústavní výchovy - Hylánová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá problematikou rodinného prostředí mladistvých, kterým byla nařízena ústavní výchova. Cílem práce bylo zjistit, zda má toto prostředí vliv na chování, které vede k nařízení ústavní výchovy v zařízení pro děti a mladistvé s poruchami chování. Pomocí smíšeného výzkumného šetření je vytvořeno osm případových studií mladistvých a mladých dospělých, kteří jsou v současné době umístěni ve školském zařízení pro výkon ústavní výchovy. Tyto případové studie jsou zaměřeny na popsání a porovnání konkrétních shodných oblastí rodinných prostředí různých respondentů. Na tyto oblasti je nahlíženo optikou těchto respondentů a zároveň je předloženo vyjádření odborníků, kteří rozhodli o nařízení ústavní výchovy, a umístění do školského zařízení pro výkon ústavní výchovy pro děti a mladistvé s poruchami chování.
An influence of a family environment on the institutional orders
Keywords: rodina; delikventní chování; náhradní výchova; školská výchovná zařízení; family; deliquent behaviour; substitute upbringing; school educational facilities