Epidurální porodnická analgezie v dnešní době - Laštovková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2008)
Epidurální porodnická analgezie v dnešní době Porodní bolesti provází každý přirozený porod. Je prokázáno, že nadměrná bolest má negativní vliv na matku i plod, z čehož vyplývá, že tlumit takovouto bolest je nutné. Dnešní porodnická analgezie nejvíce usiluje o respektování fyziologického procesu porodu. V současné době je za nejúčinnější a nejbezpečnější metodu tlumení bolestí považována analgezie epidurální. Základními indikacemi pro podání epidurální analgezie je bolest a žádost rodičky. Kvalitní analgezie bývá také volena u porodů, které se časově prodlužují. Dalšími porodnickými indikacemi může být například preeklampsie, poloha koncem pánevním, vícečetná těhotenství, předčasný porod, abnormální kardiotokografický záznam a jiné. Přestože u epidurální analgezie převažují klady, nesmějí se opomíjet ani její možné komplikace. Téměř všem komplikacím lze předejít poskytnutím kvalitní péče ze strany porodníka, anesteziologa a porodní asistentky. K takto profesionální péči v průběhu porodu s epidurální analgezií, může poskytovat pouze ošetřující personál, který má odpovídající vzdělání a zkušenosti v aplikaci této metody v porodnictví. V teoretické části této bakalářské práce, jsou uvedeny informace týkající se porodních bolestí a způsoby jejich tlumení. V souvislosti s touto metodou analgezie, jsou uvedeny informace o anatomii páteře, indikacích, kontraindikacích a komplikacích. Z pohledu porodní asistentky jsou popsány postupy péče o rodičku před aplikací, v průběhu a po aplikaci epidurální analgezie. Zmíněné postupy se netýkají pouze praktických schopností, ale i dovedností komunikačních. K naplnění cílů bakalářské práce byla zvolena kvalitativní i kvantitativní výzkumná strategie. Ke sběru dat byla v kvalitativním výzkumu využita technika pozorování rodiček v průběhu porodu s epidurální analgezií i bez ní. Následně byl s též klientkami, na oddělení šestinedělí, uskutečněn řízený rozhovor o jejich postojích a informacích, které o epidurální analgezii měly. Celkem bylo vytvořeno osm kazuistik. Ke sběru dat v kvantitativním výzkumu, byla využita metoda dotazování pomocí ankety s třinácti otázkami, která byla rozeslána elektronickou poštou do jednotlivých porodnic. Z šestaosmdesáti odeslaných anket, jich bylo navráceno v plnohodnotné formě dvacet osm (25, 07 %). Prvním cílem bakalářské práce bylo zjistit dostupnost epidurální analgezie za porodu v českých porodnicích. Druhým cílem bylo sledování a monitorování žen v průběhu fyziologického porodu za epidurální analgezie a bez ní. Cíle byly splněny. K dosažení cílů bylo využito těchto výzkumných otázek: Jak je dostupná epidurální analgezie za porodu v českých porodnicích? Jaké jsou rozdíly v průběhu porodu u žen za epidurální analgezie a bez ní? Práce je aplikovatelná jako zdroj informací pro studenty porodní asistence a porodní asistentky.
Epidural anesthesia during labour nowadays
Keywords: rodička; bolest; porod; epidurální analgezie; porodní asistentka; woman in labour; pain; delivery; epidural analgesia; midwife nurse