Analýza užitkovosti masných stád skotu - Šebelka, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit vybrané vlivy z kontroly užitkovosti na růst telat u nejrozšířenějších masných plemen jihočeského kraje (Aberdeen Angus, Charolais, Limousine, Masný Simantál), zapojených do kontroly užitkovosti masného skotu, za sledované období let 2009 2014. Cílem práce bylo vyhodnotit, jaké vlivy působí na hmotnost telat masného skotu během jejich odchovu. Při srovnávání průměrných hmotností telat podle plemene byly zjištěny nejvyšší hmotnosti při narození (42,37 kg), ve 120 dnech (191,32 kg), 210 dnech (307.65 kg) a 365 dnech (503,53 kg) u plemene Charolais. Při zkoumání vlivu roku otelení na hmotnosti telat ve 120, 210 a 365 dnech, podle plemen, bylo zjištěno, že telata plemene Limousine prokazatelně dosahovala nejvyšší hmotnosti v roce 2012 ve všech věkových kategorií. Při zjišťování vlivu měsíce otelení na hmotnosti telat ve 120 a 210 dnech věku, jsou nejvýhodnější měsíce prosinec až březen pro telata plemen Aberdeen Angus a u telat Masný Simentál byl nejvýhodnější měsíc otelení duben. Období telení směřuje do zimních až brzkých jarních měsíců. Krávy plemene Aberdeen Angus do pátého otelení tvoří 73,29 % základního stáda. Při zkoumání vlivu pořadí otelení na hmotnosti telat ve 120, 210 a 365 dnech věku, jsou na tom nejhůře telata všech plemen po 1. otelení. Ve 120 a 210 dnech věku byly u telat plemene Aberdeen Angus nejvyšší hmotnosti na 6. otelení, u plemene Limousine byly nejvyšší hmotnosti telat na 9. otelení. Ve 365 dnech věku měly telata Aberdeen Angus nejvyšší hmotnost na 3. otelení. Managament chovu je prokazatelně nejlepší u chovatelů, kteří se zúčastňují národních výstav a produkují plemenné býky a jalovice. Relativní plemenné hodnoty otců pro přímý efekt růst (PeRu) a relativní plemenné hodnoty matek pro maternální efekt růst (MeRu) mají prokazatelný vliv na hmotnosti telat
Analysis of the performance of beef cattle herds
Keywords: masný skot; průměrná hmotnost; otelení; plemenné hodnoty; beef cattle; avarage weight; calving; breeding values