Rytířský řád johanitů v dějinných proměnách - Zábřeská, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá rytířským řádem johanitů od jeho vzniku až po současnost. Popisuje každodenní život bratří ve Svaté zemi, na Kypru, Rhodu, Maltě a po jejich odchodu z Malty. Samostatná kapitola je věnována rytířskému řádu johanitů v českých zemích od středověku až dodnes. Podstatná část práce charakterizuje spiritualitu řádu, duchovní život bratří, péči o nemocné a zraněné a také jejich obranu víry proti nekřesťanům.
The Knights of St. John in historical changes
Keywords: řeholní život; rytířský řád johanitů; maltézští rytíři; křížová výprava; spiritualita; duchovní život; péče o nemocné a zraněné; obrana víry; konvent; monastic life; the Knights of St. John; Knights of Malta; crusade; spirituality; spiritual life; care of the sick and wounded; defence of the faith; convent