Úloha chemoterapie, hormonální a biologické léčby v terapii nádoru prsu - Bouchalová, Linda (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá farmakologickou léčbou nádoru prsu. Nádory prsu jsou nejčastějším nádorovým onemocněním žen v České republice, proto je v úvodu věnována pozornost jeho incidenci a mortalitě. Dále teoretická část práce stručně popisuje základy anatomie a fyziologie prsu, vysvětluje rozdíly mezi nezhoubnými a zhoubnými nádory prsu a také je zaměřena na vznik a diagnostiku tohoto onemocnění. V kapitole, která se zabývá systémovou léčbou, je popisováno stěžejní téma práce - farmakologická terapie nádoru prsu, zahrnující chemoterapeutickou, hormonální a biologickou léčbu. Cílem bakalářské práce bylo zjistit míru informovanosti pacientek o možných rizicích vyplývajících z podstoupení farmakologické léčby. Samotné nežádoucí účinky léčby jsou popsány v teoretické části práce.
The role of chemotherapy, hormonal and biological treatment in breast cancer therapy
Keywords: karcinom prsu; rizika; nežádoucí účinky; farmakologická léčba; informovanost; breast cancer; risks; adverse effects; pharmacological treatment; awareness