Porovnání jakosti vody na zemědělsky využívaném povodí v letech 1983 - 1985 a současným stavem. - Pokorná, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2009)
Na povodí Jenínského potoku, ležícím v Šumavském podhůří, můžeme pozorovat znatelné změny v jakosti vody, které byly způsobeny změnou využití tohoto území. Byly sledovány dvě mikropovodí v tomto území, označována J1 a J2. První sledované období je v rozmezí let 1983-1985, kdy byly plochy obou povodí zemědělsky využívány, běžné bylo hnojení statkovými hnojivy, orba a pěstování zemědělských plodin, především obilnin a kukuřice. V druhém období v letech 2004-2008 bylo sledované území již zatravněno, extenzívně využíváno pouze k pastvě. S touto změnou využití půdy došlo k následným patrným změnám i v kvalitě vody na povodí Jenínského toku. Došlo k poklesům všech hodnocených ukazatelů, které se nejvíce projevily u koncentrací dusičnanů a amonných iontů. Průměrná hodnota koncentrace dusičnanů v letech 1983-1985 činila 39,5 mg . l-1 a v období 2004-2008 poklesla o 43,3% na hodnotu 16,9 mg . l-1. Největší pokles byl zaznamenán u průměrné koncentrace amonného iontu a to o 85,9% ( z 0,4 mg . l-1 na 0,05 mg . l-1). Bylo tedy prokázáno pozitivní působení změny orné půdy na zatravněnou plochu vzhledem k obsahu sloučenin dusíku ve vodě a tím zlepšení jakosti vody.
Comparison of water quality on agricultural catchment in 1983 - 1985 and in present.
Keywords: jakost vody; zemědělsky využívané povodí; odnos živin; water quality; agricultural catchment; nutrient loss