Fyzická zátěž při geocachingu v jednotlivých věkových kategoriích - Dohnal, Filip (Jihočeská univerzita, 2014)
Vzhledem ke snížené aktivitě pohybu u širší veřejnosti chceme dokázat, že spojení hry geocaching a pohybu je dobrým základem pro rozvoj pohybu a zdraví. Nejprve je vysvětlena historie hry, její princip a náročnost. Následně je popsána pohybová aktivita a pohybová aktivita při geocachingu. Není opomenuta definice fyzické zátěže a energetické přeměny. Následuje představení systému zápisu dat Indares a charakteristika kvalitativního výzkumu. Porovnáním hodnot u probandů ve vybraných věkových kategorií během dvou ročních období chceme dokázat, které z těchto období bude produktivnější. Zjištěním energetické náročnosti pohybu všech pohybových aktivit při výzkumu chceme objasnit náročnost geocachingu. V systému Indares probandi zapisovali potřebná data pro energetické zatížení pomocí krokoměru. Do exelových tabulek data průměrné tepové frekvence, vzdálenost chůze a kilokalorie. Výsledky jednoznačně ukázaly převahu letního období u všech probandů a potvrdily náročnost geocachingu mezi pohybovými aktivitami.
The Physical strain of geocaching individual age categories
Keywords: indares; turistika; kalorie; pohybová aktivita; keš; tepová frekvence; GPS; indares; hiking; calories; physical activity; cache; heart rate; GPS