Hřbitovy české reformace - Samek, Jakub (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce je zaměřena na poznání problematiky pohřbívání v předbělohorské době. První část poukáže na problematiku vzniku nových pohřebišť a představí tři základní příčiny jejich vzniku. V části druhé budou přiblíženy konkrétní příklady hřbitovů vzniklých v daném období, které se nacházejí v jihočeských městech. Výchozí publikací pro tuto práci bude osmidílná encyklopedie Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, kterou napsal Karel Kuča. Pramenným poznáním pro danou problematiku budou z části prameny hmotné kultury, například místy dochované náhrobníky či hřbitovní brány. Z písemných pramenů je nutné zvýraznit především prameny právní povahy, které mohou pomoci objasnit právní podmínky vzniku raně novověkých hřbitovů.
Graveyards of the Czech Reformation