Vliv dávky dusíku na tvorbu výnosu jarního ječmene - Janurová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem diplomové práce bylo zjistit vliv odstupňované dávky dusíkatého hnojení na výnosové prvky (počet rostlin na jednotku plochy, počet odnoží na jednotku plochy, počet klasů na jednotku plochy, počet zrn v klasu a hmotnost tisíce zrn) jarního ječmene. Poloprovozní pokus byl založen na jaře v roce 2021 na soukromé rodinné farmě u pana Jaroslava Čecha v Bělči u Mladé Vožice. Na pokusném poli byl zaset krmný jarní ječmen odrůdy Bente. Pokusné dávky dusíkatého hnojení byly stanoveny následovně: 20 kg. ha-1, 50 kg. ha-1, 80 kg. ha-1, 110 kg. ha-1. Vyhodnocená data byla zpracována a zaznamenána do tabulek a grafů v kapitole výsledky. Nejvyšších výnosových hodnot bylo dosaženo ve variantě IV s nejvyšší dávkou dusíku, na kterou bylo aplikováno 110 kg čistých živin dusíkatého hnojení. Se snižující se dávkou dusíkatého hnojení klesaly hodnoty výnosových prvků i celkové výnosy v jednotlivých variantách.
Effect of nitrogen dose on spring barley yield formation
Keywords: jarní ječmen; hnojení; dusík; výnosové prvky; spring barley; fertilization; nitrogen; revenue elements