Možnosti a meze psychosociální pomoci při mimořádných událostech - Petríková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
V této práci, která se zabývá problematikou psychosociální pomoci při mimořádných událostech, jsem se pokusila zmapovat vzájemnou spolupráci podílejících složek jak ve státním, tak i v nestátním sektoru. V úvodu jsou objasněny některé základní pojmy týkající se zvoleného tématu (mimořádná událost, integrovaný záchranný systém, psychosociální pomoc, krizová pomoc a další). Druhá část je zaměřena na typy pomoci, reakce na traumatizující událost, průběh události, poskytování pomoci, integrovaný záchranný systém a nestátní neziskové organizace (humanitární, charitativní a náboženské skupiny a organizace). V této části jsem se také zaměřila na koordinaci podílejících se složek a příslušnou legislativu. V poslední praktické části se zaměřuji na výzkum. Výzkum probíhal na území Českobudějovicka a Královéhradecka. Data byla získána prostřednictvím dotazníku. Dotazník se skládá z devatenácti otázek o zkušenostech s mimořádnou událostí a organizacemi poskytující psychosociální pomoc, přípravě a informovanosti obce a také zahrnuje psychologickou oblast. Tato část obsahuje výsledky prezentované ve formě tabulek a grafů.
Possibilities and limits of psychosocial help in extraordinary events
Keywords: integrovaný záchranný systém - humanitární pomoc - mimořádná usdálost - nestátní neziskové organizace - psychosociální pomoc - psychosociální intervenční tým; Integrated rescue system - humanitarian help - extraordinary event - non-state; non-profit organizations - psychosocial help - psychosocial intervention team