Dojížďka za prací v okrese Strakonice: geografické aspekty a aktuální trendy - Vlková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá analýzou dojížďky za prací v okrese Strakonice. Na základě údajů o dojížďce ze SLDB 2001 a 2011 jsou sledovány změny její prostorové organizace a změny regionalizačních procesů dojížďkou podmíněných. V analytické části práce jsou pro sociogeografickou regionalizaci okresu Strakonice použity metody geografů L. Sýkory, M. Hampla a M. Haláse, které jsou následně vhodně hodnoceny a vzájemně srovnávány. Díky využití tří různých metod sociogeografické regionalizace s použitím odlišných regionalizačních kritérií je možné širší nahlédnutí do geografických aspektů dojížďky za prací a jejích podmíněností. Hlavní analytickou část doplňují první kapitoly obsahující teoretické podchycení dojížďky za prací, teorii regionu a regionalizace či přehled odborné literatury k danému tématu. Následující kapitoly jsou pak zaměřeny na metodiku práce, zdroje a zpracování dat.
Labour commuting in the district of Strakonice: geographical aspects and current trends
Keywords: dojížďka; okres Strakonice; region; regionalizace; středisko; dojížďkový proud; zázemí; deduktivní přístup; commuting; district of Strakonice; region; regionalization; center; commuting flow; hinterland; deductive approach