Obraz dětského hrdiny v současné literární tvorbě Ivy Procházkové - Půbalová, Hana (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce na téma Obraz dětského hrdiny v současné literární tvorbě Ivy Procházkové ukazuje specifický přínos prozaické tvorby Ivy Procházkové pro polistopadovou dětskou literaturu určenou dětem mladšího a staršího školního věku. Analýza a interpretace vybraných děl s akcentem na charakterizaci a typologizaci dětských hrdinů je založena na subjektivním čtenářském prožitku. Bylo přihlédnuto i k recenzím. Je uplatněn komparativní přístup a zároveň je využito literárně-kritických soudů zkušených teoretiků, obzvláště ostravské literární teoretičky Svatavy Urbanové. Díla jsou začleněna do synchronního kontextu prózy s dětským hrdinou. Součástí je také obrazová příloha s ilustracemi z interpretovaných knih a základní údaje o autorčině životě.
A child hero in the literary works by Iva Procházková